vise, vis, visuri, articole vise, cosmar, de ce visam, alimente vis, somn, somn odihnitor, n am somn, despre somn, copilul, bebelusi, nou nascuti, nou nascut, sforait


Vise des intalnite
Dictionar de vise
A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z
Interpretare Vise

Cauta vise cu:

Somnul exagerat, semnul schimbării de ritm

Dacă nu poţi să te dai jos din pat dimineaţa, ori te adaptezi greu după concediu, fiindcă ţi-ai tulburat ritmul, ori s-ar putea să suferi de hipersomnie.

Nevoia de somn este condiţionată genetic, dar depinde foarte mult şi de comportamentul fiecăruia, de cum ţi-ai educat creierul, spun experţii in domeniu. Sunt cazuri in care dormitul in exces este semnul unor boli ale creierului ori ale unora infecţioase, insă sunt şi situaţii in care dormi mult fiindcă aşa te-ai obişnuit in vacanţă ori, dacă depăşeşti 17 ore de somn pe zi şi te trezeşti extrem de greu, suferi de ceea ce specialiştii numesc hipersomnie patologică.

Trezirea, cel mai dificil moment din zi


Tanăra Anne Wolenberg, o britanică de 27 de ani, suferă din copilărie de o boală rară a somnului, numită hipersomnie. Această afecţiune, susţin specialiştii, citaţi de publicaţia „The Independent", se intalneşte la una din 25.000 de persoane. După o adolescenţă chinuită de dormitul in exces, tanăra britanică a reuşit, la 27 de ani, să primească un tratament adecvat pentru afecţiunea ei. Pentru că este o boală care apare extrem de rar, hipersomnia este cu greu diagnosticată.

„Nu am descoperit o cauză clară pentru această afecţiune. Tot ce ştim este că incepe in tinereţe, durează toată viaţa şi poate fi ameliorată", declară profesorul Jim Horne, de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Anne povesteşte că işi potriveşte alarma deşteptătorului să sune la volum maxim, timp de două ore şi chiar mai mult, iar uneori işi roagă familia să o trezească. „Să mă trezesc este cel mai greu lucru pe care il am de făcut intr-o zi. Deşi am 27 de ani, mă bazez pe mama mea cand vine vorba de a mă trezi", spune Anne.

Medicamentele stimulante, un remediu

Tanăra şi-a dat seama că suferă de o tulburare gravă a somnului cand avea 21 de ani şi locuia in cămin. „Intr-o după- amiază, m-am trezit singură in tot căminul. Fusese o alarmă de incendiu şi toată lumea fusese evacuată. Colegii au bătut in uşa mea cat au putut de tare, insă, pentru că nu am răspuns, au crezut că deja plecasem", mai spune tanăra. Iniţial, a crezut că suferă de narcolepsie (nevoia necontrolată de a dormi oriunde), dar specialiştii au diagnosticat-o cu un alt fel de tulburare a somnului, mai puţin grav. „In copilărie dormeam mult, dar sindromul a inceput să imi afecteze viaţa in adolescenţă. Pentru că mă trezeam din pat abia după 17 ore de somn, intarziam la şcoală şi, culmea, nu aveam energie", povesteşte Anne, adăugand că medicii o diagnosticaseră iniţial cu depresie. Din cauza sindromului de care suferă, Anne a renunţat să mai lucreze cu normă intreagă şi a ales să fie freelancer. Medicamentele stimulante, cum este Modafinilul, o ajută să rămană trează şi să aibă energie in timpul zilei.

Cum te adaptezi după „hipersomnia" de concediu


„Hipersomniile patologice sunt extrem de rar intalnite. O persoană poate, totuşi, să sufere de hipersomnie dacă are o boală infecţioasă ori o afecţiune a creierului", spune medicul Ovidiu Băjenaru, neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. Bolile infecţioase care pot avea astfel de manifestări pot fi hepatita A sau meningita.
 
Un alt tip de „hipersomnie" apare după concediu, deoarece organismul se obişnuieşte cu mai multe ore de somn. „După două-trei săptămani o să vă reveniţi la normal. Ca să vă adaptaţi mai uşor, soluţia este să vă puneţi ceasul să sune, zilnic, la aceeaşi oră şi să vă treziţi chiar atunci. Mesajul trebuie să fie foarte clar pentru creier. Este contraindicat să-l zăpăciţi cu alte 10-15 minute de odihnă", recomandă cercetătorul in neuroştiinţe Radu Braga.

NORMĂ

Necesarul de somn al adulţilor, intre 7 şi 8 ore

Un om obişnuit doarme, in medie, şase-opt ore pe noapte. Nevoia de somn este condiţionată genetic, dar depinde foarte mult şi de comportamentul fiecăruia. Specialiştii clasifică oamenii in „long sleepers" şi „short sleepers", adică persoane care se satură cu mai multe ore de somn şi persoane care sunt satisfăcute după ore mai puţine de odihnă. „Contează cum aţi obişnuit creierul. Dacă el a fost «setat» să işi facă menajul după patru ore de somn, o persoană se va simţi in regulă şi cu mai puţine ore de odihnă", explică medicul Radu Braga, cercetător in neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.


inapoi

 
vise, visuri, visuri interpretare, dictionar visuri, semnificatie vise, dictionar vise, interpretare vise, visuri umede, vise gandaci, vise mancare, vise gol in public, vise adulter, vise ejaculare, visuri sex, visuri dex, vise ciudate, interpretare vise, vise sarpe, visele si semnificatia lor, talmacirea viselor, cheia si analiza viselor
Copyright (c) 2008-2010 DezlegareaViselor.ro Webdesign by Icetech