vise, vis, visuri, articole vise, cosmar, de ce visam, alimente vis, somn, somn odihnitor, n am somn, despre somn, copilul, bebelusi, nou nascuti, nou nascut, sforait


Vise des intalnite
Dictionar de vise
A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z
Interpretare Vise

Cauta vise cu:

Beneficiile somnului polifazic

Cele opt ore de odihnă pe care experţii le numesc ciclul monofazic, adică o singură odihnă la fiecare 16 de ore, nu mai este atat de important. Oameni de ştiinţă şi istorici ai medicinei laudă beneficiile somnului polifazic, cel fragmentat in cursul a 24 de ore, relatează revista italiană Panorama.

Tirania celor opt ore de somn ar fi o invenţie modernă. Unul dintre susţinătorii moderni ai somnului "fragmentat" este Timothy Ferris, om de ştiinţă şi scriitor american, care, in eseul său ''The 4-Hour body'' relatează despre experimentele sale cu somnul fragmentat in interval de 24 de ore. El afirmă că te odihneşti cu adevărat in faza Rem (in care visezi) şi care nu durează mai mult de cateva ore pe noapte. Restul timpului este aproape pierdut. Ideea este să obligi corpul să intre imediat in Rem, profitand de ciclurile polifazice, scrie Agerpres.

Cel mai bun dintre aceste cicluri, potrivit lui Ferris, este ''Uberman'' - somn de jumătate de oră la fiecare patru ore - dar care este incompatibil cu o viaţă socială normală. Ciclul ''Everyman'' este mai versatil - somn de 20 de minute şi o odihnă mai lungă intre 1,5 şi 4,5 ore. Astfel, timpul total dedicat somnului poate cobori la 2,8 ore. Ciclul ''Siesta'' este minimul in termeni de somn polifazic - somn nocturn de şase ore şi o odihnă de jumătate de oră la pranz.

Dacă este adevărat că somnul este un medicament cu cost zero - ajută la slăbit, contribuie la prevenirea riscului de hipertensiune, infarct şi diabet -, ciclurile polifazice oferă toate beneficiile somnului nocturn, dar economisind timp. Robert Stickgold, psihiatru la Harvard Medical School, sugerează că odihna diurnă, scurtă, dar profundă, oferă creierului posibilitatea de a decide ce informaţii noi să păstreze şi ce să descarce.

Neurologul italian Giuseppe Plazzi, directorul ''Laboratorului de Somn'' din Bologna, spune că 20 de minute de odihnă la fiecare două ore permite să te scoli lucid. Lino Nobili, directorul Centrului de medicină a somnului din Spitalul Niguardia din Milano şi Plazzi amintesc că somnul polifazic este folosit de navigatorii solitari, care trebuie să distribuie timpul de veghe. Nobili conchide: "Pentru a nu fi expus riscului, este mai bun somnul bifazic: cinci ore noaptea şi două ore după pranz''.

A dormi peste opt ore poate agrava o depresie in curs, creşte riscul de Alzheimer şi potrivit ''American College of Cardiology'', pe cel de infarct.

National Sleep Foundation recomandă intre şase şi nouă ore de somn la adulţi şi intre 8 şi 9,25 ore la varsta de 10-17 de ani.


inapoi

 
vise, visuri, visuri interpretare, dictionar visuri, semnificatie vise, dictionar vise, interpretare vise, visuri umede, vise gandaci, vise mancare, vise gol in public, vise adulter, vise ejaculare, visuri sex, visuri dex, vise ciudate, interpretare vise, vise sarpe, visele si semnificatia lor, talmacirea viselor, cheia si analiza viselor
Copyright (c) 2008-2010 DezlegareaViselor.ro Webdesign by Icetech