vise, vis, visuri, articole vise, cosmar, de ce visam, alimente vis, somn, somn odihnitor, n am somn, despre somn, copilul, bebelusi, nou nascuti, nou nascut, sforait


Vise des intalnite
Dictionar de vise
A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z
Interpretare Vise

Cauta vise cu:

Este posibil sa traim fara sa dormim?

"Sleeping and Dreaming" este numele unei inedite expozitii care incepand din 29 noiembrie ne apropie la Londra de lumea viselor si a cosmarelor. Bazata pe interactiunea cu publicul, sectiunea "Dead and Tired" incearca sa raspunda marelui semn de intrebare, "Este posibil sa traim fara sa dormim?", prezentand unele cercetari realizate in 1959 cu Peter Tripp, care dupa opt zile in care nu a dormit a inceput sa sufere de halucinatii. Aceasta si alte intrebari fara raspuns stiintific, precum cat dureaza un vis, sunt explorate si incearca sa fie rezolvate de aceasta expozitie, care va face vizitatorii "sa viseze" pana la 10 de martie 2008, se arata in articolul publicat de ziarul Estrella Digital.

Desi nu suntem capabili inca sa dam un raspuns "definitiv" la intrebarea de ce trebuie sa dormim, ramanand in continuare o problema "misterioasa", potrivit lui Ken Arnold, responsabil al programelor Wellcome Collection, aceasta galerie londoneza va incerca sa rezolve o problema care "da batai de cap" multor cercetatori. Ne petrecem mai mult de o treime din viata dormind, fapt ce a suscitat de-a lungul anilor o mare curiozitate stiintifica, cum se poate vedea din cele 250 de exponate, care cuprind de la tablouri si sculpturi si pana la diferite "masinarii".

Privarea de somn poate avea consecinte grave, ca in cazul lui DJ Peter Tripp, pentru care au fost devastatoare. Acest american a stabilit un record, in 1959, stand treaz timp de 8 zile consecutiv. Sanatatea lui totusi s-a resimtit in mod considerabil dupa acest maraton insomniac: comportamentul sau a devenit incoerent si a inceput sa sufere de halucinatii. Aceste simptome nu l-au descurajat pe compatriotul sau Randy Gardner, care a depasit recordul, in 1964, stand treaz 11 zile la rand si al carui experiment este prezentat in imagini la "Sleeping and Dreaming".

"O lume fara somn", o alta sectiune ilustrata prin experimente desfasurate de-a lungul anilor ` 30 si `40 din secolul trecut, studiaza forma in care iluminarea artificiala si rutina zilei de munca pot altera ciclul somnului nostru. In itinerariul oferit de expozitie, vizitatorul poate atinge, auzi si manipula chiar masinariile, inregistrarile si experimentele oferite de Wellcome Collection. In "laboratorul viselor", se poate asista la o simulare de encefalograma si observa pe ecranul unui computer procesul REM (Rapid Eye Movement), experimente care dovedesc cum creierul uman ramane activ in timp ce dormim.

A fost un vis cel care l-a inspirat pe membrul trupei Beatles, Paul McCartney sa compuna slagarul Yesterday, una din piesele clasice ale baietilor din Liverpool, care se poate  asculta la expozitie. In acest parcurs fascinant un loc aparte este rezervat si anti-viselor: cosmarul. Aceasta latura intunecata a viselor l-a inspirat pe elvetianul  Henry Fuseli, care a devenit primul artist plastic, care a transpus pe o panza experienta sa personala si coplesitoare. Iar un alt vis-cosmar l-a inspirat pe violinistul Giuseppe Tartini (1692-1770) sa compuna, in 1730, o celebra sonata dupa ce l-a auzit in vis pe diavolul insusi interpretand o capodopera. Tartini a investit ani intregi in piesa Devil`s Trill, desi muzicianul a regretat ca aceasta sonata,  foarte aclamata si complexa tehnic, nu reuseste sa redea maiestria cu care Satana interpreteaza piesa muzicala in visul sau.

Desi este considerata completa, nu exista aici o sectiune dedicata "siestei", insa organizatorii nu exclud posibilitatea ca expozitia sa genereze o miscare in Europa in favoarea "puiului de somn" de dupa-masa. "Cred ca exista o oarecare evidenta stiintifica care arata ca este vorba de o practica inteleapta", a recunoscut unul dintre ei.

 


inapoi

 
vise, visuri, visuri interpretare, dictionar visuri, semnificatie vise, dictionar vise, interpretare vise, visuri umede, vise gandaci, vise mancare, vise gol in public, vise adulter, vise ejaculare, visuri sex, visuri dex, vise ciudate, interpretare vise, vise sarpe, visele si semnificatia lor, talmacirea viselor, cheia si analiza viselor
Copyright (c) 2008-2010 DezlegareaViselor.ro Webdesign by Icetech