|
Cosmaruri ?
Un adevarat ajutor !
Titlul de mai sus poate parea ciudat, daca nu este chiar o completa contradictie . De ce ar sugera cineva ca, cosmarurile sau visele de anxietate ar putea fi de ajutor? Daca sunteti printre jumatatea din populatia globului care a avut un vis de anxietate sau un cosmar in ultima luna, atunci acesta ar putea fi chiar lucrul de care doriti sa scapati , nu? Unele persoane care au avut cosmaruri sau vise recidiviste destul de devreme in viata, reusesc sa blocheze visul lor recidivist, in intregime, in scopul de a nu mai fi deranjat de astfel de experiente. Acest nefericit punct de vedere de "vis rau" privit ca si un lucru de evitat, este tocmai motivul pentru numele titlului de mai sus pentru acest articol. O abordare a viselor prin evitarea sau negarea lor este foarte asemanatoare cu a pune un bandaj pe lumina intermitenta de avertizare a combustibilului la autoturism, deoarece lumina ne enerveaza. Desigur, cincizeci sau o suta de kilometri mai tarziu, ar fi fost de preferat sa fi inteles avertizarea. Evident, e chiar mai bine sa nu avem deloc lumina intermitenta, dar daca apare, atunci este important sa facem ceva, din moment ce este acolo pentru un bun motiv . Cu siguranta nu ar fi foarte intelept sa o dezactivati. Desi probabil, nu este evident, cele mai multe cosmaruri si aproape toate visele recidiviste incearca, in mod similar, sa ofere un serviciu extrem de valoros visatorului. Daca le blocam, o sa ne lipseasca beneficiul lor imediat, daca ni le amintim, dar le ignoram, am putea foarte bine sa pierdem mesajul vital pe care incearca sa ni-l aduca despre viata noastra.
Aproape toata lumea a avut unul sau mai multe vise care contin anxietate sau frica. Pentru unii, visele neplacute sau cosmarurile tind sa reapara in mod repetat, pentru altii, continutul se poate modifica, in timp ce tema ramane neschimbata, cum ar fi scena de a cadea, sau de a fi urmarit sau atacat, in intarziere sau nepregatiti pentru o conferinta sau un examen, ramasi blocati in miscari lente, in imposibilitatea de a se misca sau a striga, sau gol in public, am numit doar cateva teme comune. Acest tip de experiente, atunci cand sunt neplacute, sunt de obicei asociate cu lipsa, de catre visator, sa recunoasca si sa rezolve anumite conflicte in viata.
Desi a fost dovedit stiintific ca noi toti visam in fiecare noapte, teama de cosmaruri sau alte anxietati sau convingeri gresite despre vise, inconstientul poate bloca amintirea viselor. Acest lucru poate fi, de obicei depasit prin invatarea despre natura utila a viselor si prin recunoasterea ca majoritatea cosmarurilor, ca un medicament amar, dar destul de necesar, reprezinta oportunitati pentru vindecarea personala prin intermediul atat de necesar al eliberari emotionale. Ele ne avertizeaza, indirect, de cele mai multe ori despre comportamentul curent sau dezechilibrele psihologice pe care avem nevoie sa le remediem, daca nu vrem ca astfel de vise neplacute sa se repete, sau sa agraveze. Uneori, astfel de dezechilibre sau coportamente tind sa se rezolva de la sine, cand visul intra in starea de veghe si incepem sa facem ajustari asupra vietii noastre. Dar daca le blocam, refuzam sau ignoram astfel de mesaje de la subconstient prea mult timp, atunci de obicei vorbeste "mai tare" pentru a ne atrage atentia, de multe ori prin aducerea de evenimente legate de visele anterioare, pe care le numesc "cosmaruri succesive", in orele noastre de veghe. Aceste "cosmaruri succesive" apare ca o boala, accidente, dificultati in relatii sau alte circumstante nefericite cu caracter personal care ne forteaza sa ne ocupam de problema.
Dupa psihologul Ernest Rossi, o functie importanta a visului este integrarea: combinarea de structuri psihologice separate, intr-o personalitate mai echilibrata si mai cuprinzatoare. Renumitul psiholog Carl Jung a observat ca portiuni din intreaga noastra personalitate, pe care le judecam in mod constient sau inconstient si pe care le inlaturam, ele sunt adesea proiectate in vise, luand forma agresiva, draci, monstri, animale intimidante sau evenimente naturale (de exemplu, tsunami) si asa mai departe. Jung numeste aceste figuri simbolice "umbra". Fie ca devenim constienti de astfel de elemente de "umbra" in cosmarurile noastre sau in "cosmarurile de zi", re-acceptarea acestora, judecate si inlaturate de noi insine este mesajul si darul asteptat.
Deci, suntem cu adevarat norocosi sa avem astfel de cosmaruri, deoarece ele ofera un tratament natural de "eliberare a presiunii" pentru psihicul nostru si mai ales, deoarece ele pot furniza ceea ce presupune pentru o cura timpurie daca le vom asculta si facem un efort pentru a le intelege si apoi de a actiona asupra lucrurilor valoroase pe care visele incearca sa ni le aduca la cunostinta. Scopul este tot pentru a pune capat cosmarurilor si viselor recidiviste, dar prin evoluarea lor in scenarii mai benefice si nu prin blocarea, ignorarea sau negarea acestora.
inapoi
|
|